Groepsaccommodaties in Hindeloopen
Maak je keuze simpeler
Hindeloopen is een kleine stad in de gemeente Súdwest-Fryslân. Met ongeveer 1000 inwoners is het dan ook een van de kleinere Friese elf steden. Hindeloopen heeft een sterk van het Standaardfries afwijkend dialect, het Hindeloopers, dat zich daarvan vooral onderscheidt door het behoud van de middeleeuwse klinkers. Hindeloopen had vroeger zijn eigen klederdracht. Tegenwoordig toont alleen de folkloristische zang- en dansgroep “Aald Hielpen” de klederdracht nog bij optredens in Hindeloopen of ver daarbuiten, tot Amerika en Japan toe.
Alhoewel Hindeloopen klein is, zijn er veel bezienswaardigheden zoals de Westertoren uit 1593, de Grote Kerk (in het Hindeloopers: Graet Serke) uit 1632, het voormalig stadhuis (nu museum), het voormalig Havengebouw nu als Sluishuis (met open klokken(stoel)toren) uit 1619, de voormalige gereformeerde Likserke (Kleine Kerk, inmiddels verbouwd tot woning) en de voormalig overdekte visafslag (nu Leugenbank) uit 1785. Een deel van Hindeloopen is het Rijksbeschermd gezicht Hindeloopen, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het stadje 33 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister.
De Hindelooper schilderkunst is wereldwijd beroemd. Bedsteewanden, meubels zoals tafels en stoelen, klaptafels, kastjes, reiskoffers, miniatuurmeubeltjes: in de 18e eeuw werden deze objecten beschilderd in de kenmerkende Hindelooper kleuren en motieven. De krullen, bloemen en bladeren in de kleuren rood, blauw, wit en groen, werden in Hindeloopen verwerkt tot een aparte stijl.
Tegenwoordig is Hindeloopen vooral in trek bij toeristen die in het voorjaar en in de zomer het stadje bezoeken. Ook heeft Hindeloopen een grote jachthaven. De kleinere oude gemeente-vissershaven is thans een passantenhaven van de Vereniging Hylper Haven. De voormalige Zuiderzeesluis (van 1785) wordt nog steeds met de hand bediend.